The school day

The DfES recommends that secondary school students aged 12 to 16 should be taught for 24 hours per week.

At Scalby School students have 25 lessons per week of one hour each as well as Mentor times. At 8.20 am a bell rings to warn students that they should be present on site and in readiness for period 1 at 8.25 am. A student who arrives in class after the second bell at 8.25 am is marked late and will receive a one hour detention. Students should not arrive on site too early since staff supervision duties do not begin until 8.05 am.

The pattern of the school day is as follows:

Time Length Activity
08.20 5 mins Warning Bell
08.25 60 mins Lesson 1
09.25 60 mins Lesson 2
10.25 15 mins Mentor Time /Assemblies
10.40 20 mins Break
11.00 60 mins Lesson 3
12.00 90 mins Lesson 4 / Lunch*
13.30 60 mins Lesson 5
14.30 Close of School
Post school activities (14.30 – 15.30)

*Student lunchtimes take place on split sessions., different year groups have lunch on different days.House and Year assemblies are held daily during mentor time.

Scalby Lunchtime Rota

  Monday 12:00-12:30 Year 9 & Year 10
12:30-13:00 Year 7
13:00-13:30 Year 8 & Year 11

 

Tuesday  12:00-12:30  Year 9 & Year 10
 12:30-1:00  Year 7
 13:00-13:30  Year 8 & Year 11 

 

  Wednesday 12:00-12:30 Year 8 & Year 11
12:30-13:00 Year 7
13:00-13:30 Year 9 & Year 10

 

Thursday 12:00-12:30 Year 7a groups, Year 8b groups & Year 11
12:30-13:00 Year 7b groups & Year 8a groups
13:00-13:30 Year 9 & Year 10

 

Friday 12:00-12:30 Year 9 & Year 10
12:30-13:00 Year 7
13:00-1:30 Year 8 & Year 11